Het voorbije jaar schreef ik onder andere voor uitgeverij Van In. Ik mocht zes leesboekjes schrijven voor Bib-BoX, hun nieuwe leesmethode . Het was een erg fijne opdracht. Ik kreeg een vooraf bepaald aantal woorden, een leesniveau en een thema opgelegd. Dat thema kon variëren van bv. 'dieren' tot 'emotioneel'. En het leesniveau varieerde van heel laag zoals in 'eet me niet op, uil!' tot heel hoog zoals in: 'Mijn oom de inbreker'. Een verhaal over Urban Exploring vertel je niet zo makkelijk in één tot tweelettergrepige woorden natuurlijk. Ik merkte dat de beperkingen binnen de opdracht net een boost betekenden voor mijn creativiteit. In de boekjes met een lager leesniveau moest ik op zoek naar een simpelere manier om de dingen te omschrijven. Een mol die beweert last te hebben van buikpijn en winderigheid kan die woorden niet gebruiken in een verhaal voor het eerste leerjaar. Dat wordt dus: 'mijn buik is rot. ik laat scheet na scheet.' Lekker duidelijk en de kinderen op wie ik het verhaal uitprobeerde vonden het hilarisch. Wanneer je verbazing wil uitdrukken, gebruik je dat woord liever niet. Niet alleen heeft het teveel lettergrepen, de tekst wordt ook veel levendiger wanneer je omschrijft hoe het hoofdpersonage zich gedraagt. Je schrijft dus niet: 'ik wist van verbazing niet waar eerst gekeken', maar: 'Mijn mond viel open.' Erg duidelijk én binnen het lage leesniveau. Ook de thema's prikkelden me. Zo moest één van de boekjes een sociaal thema hebben. Zelf schrijf ik liever grappig en avontuurlijk. Het boekje dat ik schreef: 'Het lijstje van Sjors' gaat over een oude eenzame man die in een veel te groot huis woont en een jongen die opgroeit in kansarmoede. Zielig? Laat die zakdoek maar zitten: het is een erg humoristisch en avontuurlijk verhaal met een goed einde geworden. Kijk maar eens hieronder! (illustratie: Chris Vosters) Tsja, een beetje auteur zet een thema zoveel mogelijk naar zijn of haar hand natuurlijk!
Ik mocht voor deze zes boekjes trouwens met zes verschillende talentvolle illustratoren samenwerken: Ann De Bode, Steven D'Hondth, Chris Vosters, An Van Dooren, Laura Janssens en Marieke van Ditshuizen zorgden voor werkelijk prachtige illustraties. Ondertussen zijn de boekjes in druk gegaan. Ik wacht met spanning op de auteursexemplaren. Van twee boekjes zag ik ondertussen al de cover. Ik plaats ze hieronder. Misschien ontdek je de boekjes binnenkort wel in jouw klas!
1 Comment
Hoi Inge, eigenlijk hé... wou ik nu dat ik terug in een klasje zat waar ze jouw boekjes gebruiken. Ik las veel als kind... maar het is nog leuker als je iemand persoonlijk kent :-).
Reply
Leave a Reply. |
WelkomHieronder vind je de laatste nieuwsjes. Oud(er) nieuws
May 2024
Berichten ouder dan augustus 2015 vind je op:
http://ingebergh.blogspot.be |