Zelden een groep zo enthousiast meegemaakt als gisteren in Tielt. Bij elk boek dat ik bovenhaalde schreeuwden minstens een vijftal kinderen dat ze het hadden gelezen of dat ze het zelf thuis in de boekenkast hadden staan. Maar net dat ene boek dat ik die dag niet bij had bleek het populairst. Ik vermeldde het wel: '... en toen schreef ik een boek over een zusje dat haar...' 'Broer verkoopt! Ja, dat hebben wij gelezen!!!' Dat waren geen vijf of zes kinderen meer, dat waren er zo'n twintig. Ik stond even met mijn mond vol tanden. 'De juf heeft het voorgelezen?' vroeg ik. 'Jaaaaaa!' klonk het enthousiast. En dat ze geknutseld hadden. Affiches om hun eigen broer te verkopen. Met kortingsbonnen en al! Ze gloeiden en stuiterden en wipten op hun stoel. Die juf had méér gedaan dan voorgelezen. Ze had die kinderen warm gemaakt voor het verhaal, hun vuurtje opgestookt, de klas in vuur en vlam gezet en op het spannendste moment het boek weggelegd. Ze sloeg het boek toe en zette de kinderen aan het werk. De hele klas kroop in het hoofd van Kaat. Kaat die dringend haar broer kwijt wilde. Hoe moest Kaat dat aanpakken? Hoe zouden zij dat zelf doen? 'Je moet liegen!' besloot de één. 'Hem liever en mooier en flinker maken dan hij echt is,' wist de ander. 'Doen ze in de reclame ook altijd.' 'Geef de kopers korting! Of geef ze een cadeautje als ze hem willen kopen.' 'Zet er GRATIS op!' Na het knutselen las de juf dan eindelijk het einde van het boek voor. Een dag later kreeg ik diezelfde groep kinderen voor mijn neus in de bibliotheek van Tielt. Een groep die nog nagloeide en -zinderde. Een groep die stond te springen om nog meer boeken te lezen en er helemaal kopje-onder in te duiken. Een juf of een meester kan een kind doen groeien, kan een kind verder
doen springen dan het durft, kan vensters en deuren opengooien, daar waar het kind enkel een muur zag staan. Een juf of een meester kan begeesteren en enthousiast maken. Gisteren ontmoette ik twee juffen van dat kaliber: juf Nancy en juf Alexandra van het tweede leerjaar uit De Wijzer in Aarsele. Diepe buiging! (Foto's: Alexandra Walcarius)
0 Comments
Het voorbije jaar schreef ik onder andere voor uitgeverij Van In. Ik mocht zes leesboekjes schrijven voor Bib-BoX, hun nieuwe leesmethode . Het was een erg fijne opdracht. Ik kreeg een vooraf bepaald aantal woorden, een leesniveau en een thema opgelegd. Dat thema kon variëren van bv. 'dieren' tot 'emotioneel'. En het leesniveau varieerde van heel laag zoals in 'eet me niet op, uil!' tot heel hoog zoals in: 'Mijn oom de inbreker'. Een verhaal over Urban Exploring vertel je niet zo makkelijk in één tot tweelettergrepige woorden natuurlijk. Ik merkte dat de beperkingen binnen de opdracht net een boost betekenden voor mijn creativiteit. In de boekjes met een lager leesniveau moest ik op zoek naar een simpelere manier om de dingen te omschrijven. Een mol die beweert last te hebben van buikpijn en winderigheid kan die woorden niet gebruiken in een verhaal voor het eerste leerjaar. Dat wordt dus: 'mijn buik is rot. ik laat scheet na scheet.' Lekker duidelijk en de kinderen op wie ik het verhaal uitprobeerde vonden het hilarisch. Wanneer je verbazing wil uitdrukken, gebruik je dat woord liever niet. Niet alleen heeft het teveel lettergrepen, de tekst wordt ook veel levendiger wanneer je omschrijft hoe het hoofdpersonage zich gedraagt. Je schrijft dus niet: 'ik wist van verbazing niet waar eerst gekeken', maar: 'Mijn mond viel open.' Erg duidelijk én binnen het lage leesniveau. Ook de thema's prikkelden me. Zo moest één van de boekjes een sociaal thema hebben. Zelf schrijf ik liever grappig en avontuurlijk. Het boekje dat ik schreef: 'Het lijstje van Sjors' gaat over een oude eenzame man die in een veel te groot huis woont en een jongen die opgroeit in kansarmoede. Zielig? Laat die zakdoek maar zitten: het is een erg humoristisch en avontuurlijk verhaal met een goed einde geworden. Kijk maar eens hieronder! (illustratie: Chris Vosters) Tsja, een beetje auteur zet een thema zoveel mogelijk naar zijn of haar hand natuurlijk!
Ik mocht voor deze zes boekjes trouwens met zes verschillende talentvolle illustratoren samenwerken: Ann De Bode, Steven D'Hondth, Chris Vosters, An Van Dooren, Laura Janssens en Marieke van Ditshuizen zorgden voor werkelijk prachtige illustraties. Ondertussen zijn de boekjes in druk gegaan. Ik wacht met spanning op de auteursexemplaren. Van twee boekjes zag ik ondertussen al de cover. Ik plaats ze hieronder. Misschien ontdek je de boekjes binnenkort wel in jouw klas! Een auteur is een gelukzak.
In de naam 'auteur' zit de vervulling van minstens één grote levensdroom: het publiceren van een boek. De dag waarop je boek in de winkels ligt, met wat geluk op een stapel of zelfs in de etalage, bevind je je in een staat van uiterste euforie. Meer wens je niet. Denk je. Want je beseft het dan nog niet, maar je bent verloren. Gedoemd om altijd te blijven hunkeren. Naar mooier en groter, naar dikker, naar meer.... Een vertaling, een (lees)lintje, een favoriete illustrator, een taal, een stofkaft, een prijs, een leuke opdracht, een positieve recensie, een herdruk, gloeiende fanmail, een bestseller, .... De lijst is eindeloos. En wanneer de ene wens wordt vervuld, staat daar alweer de volgende te dringen. 'Ik wil..., ik wil..., ik wil....!' 'Hoor je mij, zie je mij? Wanneer mag ik?!' Een auteur is een junk met een wenslijstje. Altijd op zoek naar de volgende roes. En tussendoor ploeter je verder: twijfelend over je boek in wording, onzeker over hoe je laatste nieuwe boek het zal doen, ongeduldig en eerzuchtig en soms best wel ongelukkig. Want de toppen zijn hoog, maar de valleien vaak diep, langgerekt en eenzaam. Eigenlijk is een auteur een gelukzak gedoemd om tussendoor vaak ongelukkig te zijn. Maar vandaag ben ik gelukkig. Ik mocht twee wensen van mijn lijstje strepen: 1. een Engelse vertaling 2. een stofkaft Laat mij nu dus maar jodelen en blij zijn. Straks hoor je mij niet meer. Zo meteen stop ik dit geluksgevoel veilig in mijn rugzak. Het zal mij vooruithelpen wanneer de dagen weer enkel uit twijfelen en onzekerheid lijken te bestaan. |
WelkomHieronder vind je de laatste nieuwsjes. Oud(er) nieuws
May 2024
Berichten ouder dan augustus 2015 vind je op:
http://ingebergh.blogspot.be |